Русия спечели Купа Дейвис
Русия спечели Купа Дейвис / netinfo

Русия спечели турнира за Купа “Дейвис” за 2006 година, след като надигра с 3:2 победи Аржентина.

В петия мач от финалната серия в Москва Марат Сафин се наложи с 6-3, 3-6, 6-3, 7-6 над Хосе Акасусо и донесе втората титла на руснаците в историята им.

По-рано Давид Налбандян успя да победи Николай Давиденко и да изравни резултата в серията – 2:2. Така, двубоят между Сафин и Акасусо се оказа с решаващо значение за крайната победа.

Руснакът, сочен предварително за фаворит, спечели за 2 часа и 50 минути и разби проклятието на домашните кортове, на които Русия бе губила и двата си финала в неофициалното световното отборно първенство за мъже.

26-годишният Сафин проби още първия сервис-гейм на Акасусо, което му бе достатъчно, за да вземе първия сет с 6-3. Във втория, аржентинецът си върна пробива и изравни сетовете – 1:1.

Подкрепян от 11-хилядната тълпа, Сафин отново показа по-добра игра в третата част и я спечели с 6-3. В четвъртия сет се стигна до тайбрек. В него, при 6-4 за Сафин, Акасусо спаси един мач-бол, но след това прати топката в мрежата с удар от форхенд и накара публиката да избухне в овации.