Съветът за сигурност ще гласува резолюция за Северна Корея
Съветът за сигурност ще гласува резолюция за Северна Корея / netinfo

Съветът за сигурност може да гласува утре резолюцията за налагане на санкции на Северна Корея заради оповестения от нея ядрен опит, предаде Ройтерс. Съединените щати настояваха вотът да се състои днес. Русия и Китай обаче се обявиха против някои от предвидените в проекта мерки за наказване на Северна Корея.

Сегашният председател на Съвета за сигурност - японският постоянен представител в ООН Кендзо Ошима, изрази надежда гласуването да се състои в събота. Руският му колега Виталий Чуркин отбеляза, че също е оптимист, след като Франция, Великобритания, Япония и Словакия представиха вчера нов, трети по ред вариант на текста.

Американският държавен секретар Кондълиза Райс изрази убеденост, че резолюцията за налагане на санкции на Северна Корея ще бъде приета в най-скоро време, предаде ИТАР-ТАСС. Райс обаче отстъпи от първоначалната позиция на страната си, като отбеляза, че не е уверена, че това ще стане още днес.

Очаква се Япония да наложи по-късно през деня допълнителни санкции на Северна Корея, предаде още ИТАР-ТАСС. Новите мерки, които ще одобри правителството, предвиждат да бъде забранено влизането на севернокорейски граждани в Япония и пребиваването на плавателни съдове на комунистическата държава в японски пристанища, както и да бъде наложено пълно ембарго на вноса на товари от КНДР. Предвидено е те да важат половин година.

Северна Корея заплаши вчера, че ще предприеме строги ответни мерки срещу Япония, ако тя й наложи допълнителни санкции.